Szeretnéd, ha a te gyereked készítené el a Flappy Bird, a Minecraft vagy akár a Facebook jövőbeli verzióját?

A KIDS LEARNING CODE (Programozástanulás gyerekeknek) egy önkéntességen alapuló non-profit projekt. A kéthetente megrendezett ingyenes foglalkozások során a gyerekek a weboldalak, szamítógépes játékok vagy mobil applikációk fejlesztésének világába nyerhetnek betekintést. A kezdeményezés célja a játékos, szórakoztató programozástanulás, a közös érdeklődésű gyerekek összehozása és nem utolsó sorban érdekes projektek megvalósítása. A tananyaghoz különböző tanulási platformokat (a Code.org, Codeacademy stb.) használunk, egy részét pedig önkéntes mentoraink segítségével állítjuk össze.

 

Mi a cél?

A résztvevők a kiválasztott témakör összesen 12 szórakoztató, tematikus modulból álló tananygából dolgoznak. Minden modul új, az előző alkalommal szerzett ismeretekre alapuló kihívásokat tartalmaz, az év végére pedig a résztvevők önbizalommal, új barátságokkal és a alapvető XXI. századi ismeretekkel gazdagodnak.

Mit kell még tudni?

 • Egy mentor egy 4-6 fős csoportért felelős, melyek az ismeretek és az anyanyelv alapján lesznek összeállítva.
 • A résztvevők számát 50-re korlátoztuk, de további érdeklődés esetén várólistát indítunk. A hátrányos anyagi helyzetből származó gyerekek elsőbbségben részesülnek.
 • Az oktatás könnyen használható és szórakoztató tanulási platformok segítségével zajlik.
 • A gyerekek egy együttműködésen és versenyszellemen alapuló motivációs- és jutalomprogram részesei lesznek, mely a 10-14 foglalkozás során elért fejlődésük és teljesítményük alapján jutalmazza őket.
 • A 3 órás foglalkozás alatt természetesen kisebb frissítő szüneteket is tartunk, mozgással, vízzel és gyümölcsökkel:)
 • A 10 év alatti gyerekekhez szülő vagy felügyelő jelenlétét kérjük.

Tehnológiák?

A felfedezést a HTML, a CSS, valamint az internet működésének alapfogalmaival kezdjük, de a későbbiekben más fontos témák is bemutatásra kerülnek.

Tanulási platformok

A könnyű és szórakoztató programozástanulást az erre a célra kifejlesztett tanulási platformok teszik lehetőve (pl. Scratch, Thimble, CodeAcademy, Alice stb.)

Mi a Scratch?

A Scratch segítségével saját, interaktív mesét, játékot vagy animációt lehet létrehozni, majd megoszatni az online közösséggel.

A Scratch kreatív gondolkodásra, a logikai összefüggések megtalálására, valamint csapatmunkára tanítja a gyerekeket, melyek mind alapvető XXI. századi képességek.

Weboldal: http://scratch.mit.edu
Korosztály: 7-12

SZÜLŐKNEK

Rendszerkövetelmények

 • Adobe Flash Player
 • Internetkapcsolat vagy telepített Scratch 1.4 offline használatra
 • A Chrome, Firefox vagy Internet Explorer legfrissebb verziója
 • Projektek mentése: új fiók létrehozásához klikk a  ‘Join Scratch’ opcióra, bejelentkezéshez pedig a  ‘Sign In’-re a következő linken: http://scratch.mit.edu

Mi a Thimble?

A Thimble roppant egyszerűvé teszi egy saját weboldal létrehozását és megosztását. A megírt HTML vagy CSS kód egyenesen a böngészőben szerkeszthető vagy előnézetben megtekinthető, a létrehozott projektek lementése vagy megosztása pedig ugyancsak egy klikkbe kerül: tökéletes kezdők és jövendőbeli szakértők számára:)

Weboldal: http://thimble.webmaker.org
Korosztály: 9-17

SZÜLŐKNEK

Rendszerkövetelmények

 • Internetkapcsolat
 • A Chrome, Firefox vagy Internet Explorer legfrissebb változata